Hipertensiunea: Ceai rodie

Ceai rodie

  Datorită componentelor nutriţionale valoroase pe care le conţine, semintele si coaja de rodie sub formă de ceai scade colesterolul rău, previne degradarea celulelor datorită antioxidanţilor, ajută la prevenirea cancerului de stomac, prostată sau pancreas şi a diabetului. 
 
  Compoziția chimică și valoarea nutrițională 
 Ceaiul de rodie conține elemente de neînlocuit pentru corpul uman.
  Valorile numerice sunt indicate pe baza a 100 de grame de produs. 
  •  proteine - 0,7 g;
  •  grăsimi - 0,6 g; 
  •  glucide - 14,5 g. 
  •  vitamine: B1 - 0,04 mg, B2 - 0,01 mg, B6 - 0,5 mg, B15 - 0,54 mg, C - 4 mg, PP - 0,5 mg. 
  •  oligoelemente: fosfor - 8 mg, crom - 2 mg, mangan - 1 mg, potasiu - 150 mg, calciu - 10 mg, magneziu - 2 mg - fier - 1 mg. 
  •  aminoacizi: șase de neînlocuit - valină - 0,062 g; histidină - 0,030 g; leucină 0,065 g; lizină - 0,014 g; treonină - 0,031 g; fenilalanină - 0,046 g; 
  •  neesențiale - alanină - 0,045 - arginină - 0,045g - acid aspartic - 0,053 - glicină - 0,064 - acid glutamic - 0,051g - serină - 0,040g - tirozină - 0,034g - cistină - 0,026g, prolină - 0,010g. 
   Beneficiile ceaiului de rodie:
  •  sursa importanta de vitamina C; 
  •  lupta impotriva radicalilor liberi datorita antioxidantilor; 
  •  remediu impotriva diabetului; 
  •  protejează sistemul imunitar; 
  •  ajută la scăderea colesterolului; 
  •  reduce stresul; 
  •  poate preveni aparitia cancerului; 
  •  protejeaza memoria; 
  •  reduce inflamatia si sustine digestia; 
  •  sustine sanatatea inimii si a arterelor; 
  •  regleaza presiunea sangelui; 
 
 Ceaiul din coajă de rodie.
  Pentru a înlătura urme de posibile pesticide, spălaţi bine fructul cu apă caldă, înainte de a scoate coaja şi a o pune la uscat. Membranele albe care acoperă boabele și le protejează sunt bogate în flavonoide, dar pot face băutura amară atunci când se prepară. 
  La recoltare, o parte din coaja albă este îndepărtată și se lasă o cantitate mică pentru a adăuga valoare. 
 Se pun aproximativ 10 grame de coji de rodie uscate, peste care se toarnă aproximativ 200 de mililitri de apă fierbinte. 
 Se acoperă cana şi se lasă la infuzat în jur de 30 de minute. 
 
 Ceai din seminte de rodie 
 Ingrediente: 
  • seminte de rodie; 
  • optional miere sau alt indulcitor. 
 Preparare: -pune semintele intr-un pahar mare; zdrobiti samburii de rodie (se pot zdrobi la blender) si adaugati doua lingurite la o cana de apa fiarta.
 Se lasa la infuzie 10 minute dupa care se strecoara si se bea ca atare sau indulcit cu miere (dupa ce se ajunge la temperatura camerei).
 
 Ceaiul de rodie turcesc  
In funcție de ce părți din rodie este preparat ceaiul, nuanța variază de la roșu pal până la visiniu intens. 
Băutura este preparată din coaja uscata sau coajă proaspătă: 
 Prima reteta: Cojile se usucă prin împărțirea în bucăți mici, apoi se sfărâmă la stare pulverulentă. 
Când preparați, luați 1 lingură pentru 250 ml de apă;
 A doua reteta: infuzie de coajă proaspătă. 
 Se taie în bucăți mici, apoi se toarnă apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 15 - 20 minute.
 
 Ceai din frunze de rodie 
O băutură sănătoasă din frunze se face de obicei pe baza unei pulberi care a fost depozitată de câțiva ani. Este ușor să-l preparați singur și să-l beți cald sau rece.
 In Turcia se obișnuiește să se servească cu miere și lapte. 
În plus, se prepară adesea in amestec cu ceai verde.
 
Contraindicatii
 Având în vedere că rodia conține o cantitate mare de acizi, care, atunci când se prepară, se transferă în ceai, utilizarea sa este contraindicată persoanelor care suferă de boli ale tractului gastro-intestinal, cum ar fi gastrita cu aciditate ridicată și ulcerul peptic. 
Ar trebui să fie utilizat cu precauție de către cei care au probleme asociate cu rectul, cum ar fi o încălcare a integrității sale, hemoroizi sau constipație. 
Intoleranța individuală sugerează utilizarea atentă a unui produs fabricat din suc de rodie, întrucât, în acest caz, în loc de proprietățile sale benefice, ceaiul de rodie poate fi dăunător. 
Pentru copiii sub un an, ceaiul de rodie este categoric contraindicat.
Femeile gravide și mamele care alăptează pot consuma băutura numai după consultarea medicului.