Hipertensiunea: Dieta in hipertensiune

Dieta in hipertensiune

  Daca ai tensiunea mare, evident, trebuie să respecţi tratamentul recomandat de medic, dar cea mai simplă cale de a o ţine sub control este alimentaţia. 
 Desigur, cea mai importantă măsură pe care trebuie să o iei este să limitezi drastic aportul de sare. 
 Dacă ai tensiune arterială crescută, alimentele bogate în potasiu, calciu, magneziu, vitamina C şi acizi graşi Omega 3 sunt cele mai recomandate. 
 Consultă medicul înainte de a schimba dieta şi de a lua orice fel de suplimente alimentare. Unele substanţe îţi pot fi contraindicate, mai ales dacă urmezi deja un tratament medicamentos. 
 Pentru a facilita scăderea tensiunii arteriale trebuie să mănânci cât mai multe legume şi fructe proaspete şi măcar de două-trei ori pe săptămână lactate slabe şi peşte.
 
  Legumele cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza şi broccoli) au un conţinut ridicat de calciu, magneziu, potasiu şi vitamina C. Astfel, ele contribuie la scăderea presiunii sângelui, la dilatarea vaselor sangvine şi la fludizarea sângelui, prevenind depunerea colesterolului pe artere.  
 
  Roşiile, cartofii, sfecla roşie, prin potasiul ce intră în componenţa lor, ajută la menţinerea nivelului presiunii sângelui. Acestea sunt totodată şi o sursă importantă de vitamina C, iar sfecla şi cartofii sunt bogate în fibre.  
 
  Soia - este o altă sursă excelentă de potasiu şi magneziu. În comerţ există o varietate de produse ce conţin soia, iar majoritatea nu conţin sodiu. Pentru o gustare sănătoasă, fierbeţi produsele din soia şi adăugaţi un înlocuitor pentru sare, astfel încât să îmbunătăţiţi gustul acestora. 
 
  Bananele, pepenele galben, portocalele şi prunele sunt toate indicate pentru conţinutul lor ridicat de în potasiu. O singură banană asigură necesarul zilnic de potasiu al organismului.
 
  Cerealele integrale, fasolea uscată, morcovii şi ciupercile au un conţinut ridicat de fibre şi contribuie la scăderea colesterolului. 
 
  Fasolea - (albă, neagră, Lima sau Pinto) este bogată în fibre solubile, magneziu şi potasiu. Toate sunt excelente pentru scăderea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea sănătăţii inimii în ansamblu. Adaugaţi fasole în salate, supe şi alte feluri de mâncare. 
 
  Ceapa şi usturoiul sunt foarte benefice. Alicina conţinută de usturoi are capacitatea de a subţia pereţii vaselor de sânge şi de a mări volumul arterelor, uşurând astfel circulaţia sângelui. Ceapa este o sursă bogată de potasiu şi de vitamina C. 
 
  Seminţele de in - conţin acizi graşi Omega 3, despre care s-a dovedit că ajută la reducerea hipertensiunii arteriale Includeţi aceste seminţe în dieta dumneavoastră, amestecate cu iaurt, presărate într-un bol cu cereale integrale sau în pâinea de casă. 
 
  Fulgii de ovăz - sunt o alegere excelentă pentru micul dejun, mai ales dacă suferiţi de hipertensiune arterială.  
  Ţelina conţine o multitudine de elemente minerale (potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu, vitaminele C, B, PP, E şi provitamina A) ce au capacitatea de a reduce presiunea sângelui.
  Citricele, kiwi şi căpşunile sunt o sursă importantă de vitamina C, ajutând la dilatarea vaselor de sânge.   
 
  Avocado - o jumătate de avocado pe zi ajută presiunea arterială să revină la normal.
 
  Uleiul de măsline, de soia sau de floarea-soarelui are efect de protecţie a vaselor de sânge împotriva colesterolului. 
 
  Produsele lactate (laptele, brânza proaspătă nesărată şi iaurtul) sunt bogate în calciu şi ajută la scăderea presiunii sângelui. Pentru a evita creşterea colesterolului, trebuie preferate lactatele slabe.
 
  Peştele (în special somonul, tonul, heringul şi crapul) este bogat în acizi graşi Omega 3. Prezenţa acestor alimente în alimentaţie previne îngroşarea sângelui şi înfundarea arterelor care pot cauza atacul de cord.
 
  Nucile şi alunele protejează inima. Acest lucru este atribuit conţinutului de lipide, acizi graşi mononesaturaţi şi magneziu. 
 
  Cacao - onsumul, sub formă de ciocolată neagră sau băutură caldă, poate să scadă valorile hipertensiunii arteriale, în special la persoanele supraponderale.  
 
  Condimente În cazul în care suferiţi de hipertensiune arterială va trebui să optaţi pentru condimentele proaspete sau uscate nu conţin sodiu şi oferă în plus, alte beneficii pentru sănătate.  Asiguraţi-vă că includeţi în dieta dumneavoastră condimente precum rozmarin, oregano sau cimbru.