Daca ai tensiunea mare, evident, trebuie să respecţi
tratamentul recomandat de medic, dar cea mai simplă cale de a o ţine sub control
este alimentaţia.
Desigur, cea mai importantă măsură pe care trebuie să o iei
este să limitezi drastic aportul de sare.
Dacă ai tensiune arterială crescută, alimentele bogate în
potasiu, calciu, magneziu, vitamina C şi acizi graşi Omega 3 sunt cele mai
recomandate.
Consultă medicul înainte de a schimba dieta şi de a lua
orice fel de suplimente alimentare. Unele substanţe îţi pot fi contraindicate,
mai ales dacă urmezi deja un tratament medicamentos.
Pentru a facilita scăderea tensiunii arteriale trebuie să
mănânci cât mai multe legume şi fructe proaspete şi măcar de două-trei ori pe
săptămână lactate slabe şi peşte.
Legumele
cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza şi broccoli) au
un conţinut ridicat de calciu, magneziu, potasiu şi vitamina C. Astfel, ele
contribuie la scăderea presiunii sângelui, la dilatarea vaselor sangvine şi la
fludizarea sângelui, prevenind depunerea colesterolului pe artere.
Roşiile, cartofii, sfecla roşie, prin potasiul ce intră în componenţa lor, ajută la menţinerea nivelului presiunii sângelui.
Acestea sunt totodată şi o sursă importantă de vitamina C, iar sfecla şi
cartofii sunt bogate în fibre.
Soia - este o altă sursă excelentă de potasiu şi
magneziu. În comerţ există o varietate de produse ce conţin soia, iar
majoritatea nu conţin sodiu. Pentru o gustare sănătoasă, fierbeţi produsele din
soia şi adăugaţi un înlocuitor pentru sare, astfel încât să îmbunătăţiţi gustul
acestora.
Bananele, pepenele galben, portocalele şi prunele
sunt toate indicate pentru conţinutul lor ridicat de în potasiu. O singură
banană asigură necesarul zilnic de potasiu al organismului.
Cerealele integrale, fasolea uscată, morcovii şi
ciupercile au un conţinut ridicat de fibre şi contribuie la scăderea
colesterolului.
Fasolea
- (albă, neagră, Lima sau Pinto) este bogată în fibre solubile, magneziu şi
potasiu. Toate sunt excelente pentru scăderea tensiunii arteriale şi
îmbunătăţirea sănătăţii inimii în ansamblu. Adaugaţi fasole în salate, supe şi
alte feluri de mâncare.
Ceapa şi usturoiul sunt foarte benefice. Alicina
conţinută de usturoi are capacitatea de a subţia pereţii vaselor de sânge şi de
a mări volumul arterelor, uşurând astfel circulaţia sângelui. Ceapa este o sursă
bogată de potasiu şi de vitamina C.
Seminţele de in
- conţin acizi graşi Omega 3, despre care s-a dovedit că ajută la reducerea
hipertensiunii arteriale Includeţi aceste seminţe în dieta dumneavoastră,
amestecate cu iaurt, presărate într-un bol cu cereale integrale sau în pâinea de
casă.
Fulgii de ovăz
- sunt o alegere excelentă pentru micul dejun, mai ales dacă suferiţi de
hipertensiune arterială.
Ţelina conţine o multitudine de elemente minerale
(potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu, vitaminele C, B, PP, E şi provitamina
A) ce au capacitatea de a reduce presiunea sângelui.
Citricele, kiwi şi căpşunile sunt o sursă importantă
de vitamina C, ajutând la dilatarea vaselor de sânge.
Avocado - o jumătate de avocado pe zi ajută
presiunea arterială să revină la normal.
Uleiul de măsline, de soia sau de floarea-soarelui
are efect de protecţie a vaselor de sânge împotriva colesterolului.
Produsele lactate (laptele, brânza proaspătă
nesărată şi iaurtul) sunt bogate în calciu şi ajută la scăderea presiunii
sângelui. Pentru a evita creşterea colesterolului, trebuie preferate lactatele
slabe.
Peştele (în special somonul, tonul, heringul şi
crapul) este bogat în acizi graşi Omega 3. Prezenţa acestor alimente în
alimentaţie previne îngroşarea sângelui şi înfundarea arterelor care pot cauza
atacul de cord.
Nucile şi alunele protejează inima. Acest lucru este
atribuit conţinutului de lipide, acizi graşi mononesaturaţi şi magneziu.
Cacao
- onsumul, sub formă de ciocolată neagră sau băutură caldă, poate să scadă
valorile hipertensiunii arteriale, în special la persoanele supraponderale.
Condimente
În cazul în care suferiţi de hipertensiune arterială va trebui să optaţi pentru
condimentele proaspete sau uscate nu conţin sodiu şi oferă în plus, alte
beneficii pentru sănătate. Asiguraţi-vă că includeţi în dieta dumneavoastră
condimente precum rozmarin, oregano sau cimbru.