Hipertensiunea: Tatamente naturiste

Tatamente naturiste

  Înainte de a fi medicina a fost natura, iar oamenii înainte se tratau cu plante, care nu aveau efecte secundare și rezolvau cauza, nu doar simptomele.
  S-a păstrat până astăzi știința întrebuințării plantelor pentru diferite boli, inclusiv hipertensiunea arterială.
 În ceea ce priveşte ceaiurile sau tincturile pe bază de plante, deocamdată nu se cunosc foarte multe date referitoare la modul în care fitoterapia poate influenţa tensiunea arterială. De aceea specialiştii sunt rezervaţi în a le recomanda ca antihipertensive sigure.
  Plante medicinale care au actiune favorabila in cazul afectiunilor cardiovasculare si in caz de hipertensiune:

   Sfecla rosie
  Sfecla roşie, este cel mai puternic purificator al sângelui.
  Consumată în oţet, proaspătă sau coaptă, este un superaliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni. Sfecla roşie este un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, vindecă tumori, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant.
  O jumătate de pahar de suc de sfeclă roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa iniţială.  Daca aveti probleme cu inima si aveti tensiunea arteriala care depaseste limitele, atunci urmatoarea reteta este o alternativa uimitoare si sanatoasa care va ajuta la scaderea tensiunii arteriale fara a utiliza vreun medicament. 
 Toate ingredientele retetei,creeaza o energie puternica care ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si la normalizarea tensiunii arteriale. Acest suc va reduce aproape imediat tensiunea arteriala. La inceput ati putea simti greata, dar acestea se datoreaza efectului de dezintoxicare si este doar o reactie temporara. Dupa aceea va veti simti mult mai bine decat inainte. 
  Ingredientele necesare prepararii acestui suc :
 -1 sfecla de marime medie (2 mai mici);
 -1 mar verde;
 -1 morcov ;
 -1/2 lamaie;
 -1 lingura ghimbir ras .
  Puneti toate ingredientele intr-un blender cu putina apa plata, apoi, odata obtinut sucul, acesta trebuie sa se consumr imediat, intrucat efectele sunt rapide si eficiente daca amestecul este ingurgitat in stare proaspata. 
 
   Bautura din sfecla rosie
 Ingrediente:
- 1 kilogram de sfeclă roșie (curățată și dată pe răzătoarea mare)
- 5 litri apă
-10 g drojdie 
-50 g de pesmet din pâine de secară 
-150 g zahăr brut 
 Mod de preparare:
 Sfecla curățată și dată pe răzătoarea mare se pune într-o cratiță, iar peste ea se toarnă apă doar cât să o acopere. Se adaugă zahărul și se fierbe la foc mic, până când se înmoaie. Apoi, compoziția se toarnă într-o altă cratiță, cu restul de apă, și se mai dă într-un clocot.
 Se stinge focul, iar preparatul se lasă la răcit, până ajunge la o temperatură de 30-40 de grade, apoi se strecoară.   
 În lichidul rezultat se adaugă pesmetul și drojdia. 
 Se toarnă totul într-un borcan, se acoperă și se lasă la fermentat, într-un loc călduros, timp de 4-5 zile. 
 Administrare:
  Se bea câte 1 ceaşcă, de 3 ori pe zi, până la epuizarea întregii cantități. 
 Beneficii 
– ajută la curățarea ficatului de toxine; 
– stimulează bila ‘’leneşă’’; 
– regenerează celulele hepatice după perioade de disfuncții. 
 Contraindicații Această băutură cu sfeclă este contraindicată în afecțiuni precum ulcer peptic, gastrită sau colită.
  Paducelul 
 Paducelul este una dintre plantele folosite inca din Antichitate ca remediu eficient in tratarea bolilor de inima, ficat si contra insomniei.
In scopuri terapeutice, de la paducel se folosesc florile, frunzele si fructele. Acestea contin bioflavonoide, vitaminele B si C, acizi organici (citric, malic, tartaric, cafeic, nicotinic), uleiuri volatile, triterpene, taninuri.
   Compozitia variata il face util atat in scop profilactic (mentinerea tensiunii arteriale la valori normale, cresterea rezistentei la efort, favorizarea circulatiei la nivel central si periferic.
  Paducelul este utilizat in afectiunile cardiovasculare, deoarece are actiune cardiaca tonica si vasodilatatore, restabileste valorile normale ale tensiunii arteriale, scade nivelul colesterolului sangvin, favorizeaza circulatia la nivelul inimii si creierului. 
  Are actiune anticoagulanta, regleaza si stabilizeaza ritmul cardiac. 
 De aceea, are efecte benefice in caz de hiper- si hipotensiune arteriala, tensiune arteriala oscilanta, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca moderata, aritmii, nevroze cardiace, ateroscleroza, arterita obliteranta. In caz de sechele post-infarct, paducelul este foarte eficient, favorizand revascularizarea muschiului cardiac si stabilizand valorile tensiunii arteriale.
  Se utilizeaza sub diferite forme.
  Ceaiul de paducel se prepara prin infuzarea unei linguri de fructe uscate in doua cani de apa fierbinte timp de 10 – 15 minute. 
 Puteti bea acest ceai de trei ori pe zi fie rece, fie cald. 
 Pastrati ceaiul ramas in recipiente bine inchise si adaugati suc de lamaie pentru a conserva substantele active. 
 Nu beti ceai de paducel daca urmati un tratament cu medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, fara a consulta medicul, deoarece acest ceai poate creste activitatea acestor medicamente. 
   Infuzie din flori sau fructe: 1 lingurita de flori sau fructe se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita. Se lasa 10 minute, se strecoara, se indulceste eventual cu miere si se bea pe parcursul unei zile. 
 Tinctura se prepara din 1 lingurita de planta si se foloseste de 3 ori pe zi, diluata in apa; 

 Pulbere, 1 lingurita fara varf, de 3 ori pe zi. 
Curele se urmeaza sub stricta supraveghere medicala.
 

  Salcamului japonez
  Florile salcamului japonez, mai exact bobocii nedeschisi ai acestora, sunt cele mai bogate in rutozizi, vitamina P naturala.
  Gratie continutului ridicat in rutozizi, inhiba agregarea trombocitelor si a eritrocitelor, dizolva placile de colesterol din vasele sanguine, previne formarea cheagurilor de sange, are efecte antiinflamatoare, regleaza ritmul cardiac si previne aparitia edemelor cardiace. 
 Prezenta unui alt compus cvercetolul ajuta la dilatarea vaselor coronariene si mareste rezistenta peretilor vaselor capilare fragile, prevenind accidentele vasculare si infarctul miocardic, mai ales la persoanele cu hipertensiune arteriala, ateroscleroza coronariana, tromboflebite, varice, ulcere varicoase si hemoragii pulmonare.
 
 Craitele 
 Fitoterapia cu flori de crăiţe are acţiune antispastică şi hipotensivă, reglează tensiunea intraoculară şi circulaţia sanguină a retinei, combate oboseala oculară, scade tensiunea oculară. 
 Preparatele fitoterapeutice sunt recomandate persoanelor cu glaucom, cecitate nocturnă (nictalopie) şi diurnă (hemeralopie) , celor care lucrează mult la calculator sau care suprasolicită ochii prin natura profesiei (şoferi, conductori de locomotivă, radiologi, operatori calculator, piloţi, controlori trafic aerian), în menţinerea acuităţii vizuale, retinită pigmentară şi miopie. 
 Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 3 minute, apoi se strecoară şi se administrează 2-3 căni pe zi în cură internă sau sub formă de comprese, spălături locale (la nivelul ochilor) în uz extern.
 
Traista ciobanului 
 Este o planta medicinala care regleaza circulatia sangelui. De aceea, se recomanda atat in hipertensiune cat si in hipotensiune arteriala, cu rezultate dintre cele mai bune.
  Se beau cate doua cesti de ceai pe zi si tratamentul se intrerupe cand se normalizeaza circulatia sangelui. 
 Tinctura de traista-ciobanului se prepara acasa, umpland o sticla sau un borcan cu planta proaspata, taiata marunt, peste care se toarna rachiu de secara sau de fructe si se lasa la macerat timp de 14 zile, la soare sau langa o sursa de caldura. Se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare. 
 Tinctura se foloseste timp de doi ani de la data la care a fost culeasa planta. Tinctura se foloseste in angina pectorala, insuficienta cardiaca compensata, ateroscleroza, hipertensiune si hipotensiune arteriala, etc. 
 Se ia cate o lingurita, de trei, patru ori pe zi, duluata in putina apa.

Talpa-gâştei (Leonurus cardiaca) 

 Este renumită pentru proprieţile-i terapeutice formidabile. 
 Alături de Coada-Şoricelului, este printre cele mai des folosite remedii naturiste. este considerată planta longevităţii. Tratează cu uşurinţă afecţiuni cardiace.
  Nu se smulge rădăcina, ci se taie cu un cuţit. Se recoltează după ora 12 şi se foloseşte imediat după tăiere. 
 Are efect sedativ asupra sistemului nervos central, şi rol hipotensiv, cicatrizant, antiinflamator. 
  Indicatii terapeutice  - hipertensiune arteriala, nevroza cardiaca, reglarea batailor inimii de origine nervoasa, arterite; 
  Moduri de utilizare 
 1. Infuzie din 1 lingurita de herba uscata la 250 ml de apa clocotita; se infuzeaza 2 minute, se strecoara si se beau 2-3 ceaiuri caldute pe zi in afectiuni cardiace pe substrat nervos (nevroza cardiaca), stari depresive, anxietate si insomnii.
  2. Infuzie concentrata din 15 g de planta uscata la 200 ml de apa clocotita; se lasa la infuzat 10 minute, se strecoara si se iau cate 3-4 linguri pe zi in stari depresive si nervoase, hipertensiune arteriala, boli pulmonare si renale.
 3. Infuzie din amestec, in parti egale, cu talpa gastei, paducel, valeriana si odolean, din care se beau 2 ceaiuri pe zi, dimineata si seara, pentru reducerea tensiunii arteriale. 
 4. Tinctura din 20 g de planta la 100 ml de alcool de 70°, care se Iasa la macerat 7-8 zile; dupa strecurare se iau cate 20-30 picaturi de 2-3 ori pe zi, inainte de mesele principale, avand actiune sedativa in nevroze cardiace, diminuarea frecventei pulsului si combaterea tahicardiei, datorata hipertensiunii si anginei pectorale. 
 Se vor realiza alternativ o lună de tratament cu o lună de pauză. 
 In perioadele de pauză se vor utiliza alte plante anti aritmice: rădăcină de cicoare şi fructe de păducel. 
 Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. 
 Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament inainte de a discuta cu medicul. 

 APA DE STAFIDE ŞI UIMITOARELE SALE BENEFICII 
  Stafidele sunt o bogată sursă naturală de minerale şi vitamine, însă şi mai bogată este apa în care au fost înmuiate, acest lucru se datorează faptului că zahărul este redus spre zero, ceea ce te ajută să obţii un remediu naturist, foarte bun pentru ficat. 
 Consumul de stafide, dimineaţa pe stomacul gol, te ajută la îngrijirea inimii, scade nivelul trigliceridelor, elimină colesterolul rău şi previne indigestia şi constipaţia. 
 Refluxul gastroesofagian, problemele digestive, balonarea sau durerea în zona ficatului sunt primele semnale care te vor anunţa într-un mod, nu tocmai plăcut, că organismul tău are nevoie să elimine toxinele. Dacă bem apă de stafide timp de patru zile, consecutiv, o dată pe lună, vei ajuta ficatul să funcţioneze la capacitatea sa, iar tu te vei simţi mult mai bine şi plin de viaţă. 
 Preparare: 
 Vom pune o jumătate de cană de stafide în apă fierbinte la primele ore ale dimineţii, după un sfert de oră vom spăla bine stafidele pe care le punem din nou într-o cană, peste care turnăm apă fiartă şi răcită şi se va lăsa până a doua zi dimineaţă. 
 Se va consuma apa împreună cu stafidele pe stomacul gol, pe o perioadă de 4 zile, consecutiv, o dată pe lună. 
 Putem renunţa la cafeaua de dimineaţă în favoarea acestui remediu naturist, măcar pentru 4 zile pe lună.